Financijski izvještaji za 2016. godinu

financijski izvještaji

Godišnji financijski izvještaji tema su teksta u kojem vam navodimo neke od značajnijih promjena u sastavljanju i predaji godišnjih financijskih izvještaja za 2016. godinu. U slučaju potrebe za računovodstvenim ili knjigovodstvenim uslugama te daljnjim savjetovanjem vezanim za financijske izvještaje, svakako kontaktirajte naše računovodstvo Bali d.o.o u Rijeci.

.

Godišnji financijski izvještaji za 2016. godinu

Trebaju se sastaviti i predati do kraja četvrtog mjeseca 2017. godine, odnosno zaključno s 2.5.2017. godine. Važno je napomenuti kako se godišnji financijski izvještaji od ove godine sastavljaju prema novo donesenim propisima. Odnosno, prema novom zakonu o računovodstvu te pratećim podzakonskim propisima.

Važne novosti kod sastavljanja i predaje godišnjih financijskih izvještaja (u nastavku GFI-a) su:

• u članku 5. Zakona stoji da se uvodi skupina mikro poduzetnika
• u članku 6. Zakona stoji da se poduzetnici razvrstavaju u grupe i to: male, srednje i velike grupe
• u članku 3. Zakona uvodi se nova vrsta poduzetnika, subjekti od javnog interesa, koji se definiraju kao poduzetnici koji su osnovani sukladno propisima Republike Hrvatske te čiji su vrijednosni papiri uvršteni na uređeno tržište bilo koje države članice kako je određeno zakonom kojim se uređuje tržište kapitala. U članku 3. Zakona jasno je navedeno tko se sve smatra poduzetnikom koji spadaju u subjekte od javnog interesa.
• u članku 32. Zakona, propisan je novi rok za sastavljanje i predaju GFI-a do 30. travnja tekuće godine (ove godine to je zbog neradnih dana pomaknuto na 2.5.2017., op.a.)
• u članku 19. st. 3. Zakona stoji da mikro i mali poduzetnici predaju identičnu dokumentaciju
• u članku 22. Zakona propisano je da subjekti od javnoga interesa u godišnje izvješće trebaju uključiti i izjavu o primjeni kodeksa korporativnog upravljanja
• uvodi se novi izvještaj tj. izvještaj o plaćanjima javnom sektoru, a u čl. 27. Zakona definirani su obveznici sastavljanja tih izvještaja, a to su subjekti od javnog interesa i to: djelatnosti rudarstva i vađenja te djelatnosti sječe primarnih šuma, a oni su dužni u godišnje izvješće uključiti i izvještaj o plaćanjima javnom sektoru.
• uvodi se još jedan novi izvještaj nazvan nefinancijsko izvješće, a prema čl. 21 Zakona stoji da veliki poduzetnici koji su ujedno i subjekti od javnog interesa i koji na datum bilance prelaze kriterij prosječnog broja od 500 radnika tijekom prethodne poslovne godine u svoje izvješće poslovodstva uključuju i nefinancijsko izvješće.

Posted on: 25. ožujka 2017., by :

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrCroatian