Porez na dobit – izmjene i novosti

Porez na dobit

Provedena porezna reforma, dovela je i do promjena koje su obuhvatile porez na dobit.

Novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit doveo je do smanjenja osnovne porezne stope i uvođenja snižene stope poreza na dobit. Isto tako i do mogućnosti za utvrđivanje porezne osnovice prema novčanom načelu i mogućnosti plaćanja poreza na dobit u paušalnom iznosu, ukidanja olakšice za reinvestiranu dobit i drugo.

Utvrđivanje osnovice za porez na dobit prema novčanom načelu

Izmjenama i dopunama Zakona za male porezne obveznike, s ostvarenim godišnjim prihodima do 3 milijuna kuna uvedena je mogućnost utvrđivanja osnovice za porez na dobit prema novčanom načelu.

Porezni obveznik koji je ujedno i obveznik PDV-a, može birati način utvrđivanja porezne osnovice prema novčanom načelu. Ali samo ako primjenjuje postupak oporezivanja prema naplaćenim naknadama i kod plaćanja PDV-a.

Plaćanje paušalnog poreza na dobit

Zakon o porezu na dobit propisuje koje institucije nisu obveznici poreza na dobit. Pritom, neprofitne pravne osobe koje su postale obveznici poreza na dobit mogu osnovicu poreza na dobit utvrđivati u paušalnom iznosu. To vrijedi ako u prethodnom poreznom razdoblju nisu po osnovi obavljanja gospodarske djelatnosti ostvarili prihode veće od iznosa propisanog za ulazak u sustav PDV-a.

Također, kod potrebe utvrđivanja paušalne obveze poreza na dobit obvezni su voditi evidenciju o prihodima po osnovi obavljanja gospodarske djelatnosti.

Ukidanje olakšice za reinvestiranu dobit

Izmjenama Zakona ukinuta je mogućnost smanjenja osnovice poreza na dobit. Odnosi se za iznos reinvestirane dobiti izvještajnog razdoblja. Poreznu olakšicu za reinvestiranu dobit obveznici poreza na dobit moći će koristiti zadnji puta u prijavi poreza na dobit za 2016. godinu. I to samo ako se radi o društvu kapitala.

Nove stope poreza na dobit

Novim odredbama Zakona smanjena je osnovna porezna stopa s 20% na 18%. Za porezne obveznike koji ostvaruju godišnje prihode do 3 milijuna kuna stopa je snižena na 12%.

Nove stope će se primjenjivati pri podnošenju godišnjih prijava poreza na dobit za razdoblja od 1. siječnja 2017. godine.

Ukoliko vam trebaju usluge iz područja računovodstva i poslovnog savjetovanja, kontaktirajte nas.

 

Posted on: 25. veljače 2017., by :

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrCroatian