Fiskalizacija u 2017. godini – koje su važne novosti?

Fiskalizacija 2017. godina

Fiskalizacija u 2017. godini – koje su važne promjene i izmjene?

Fiskalizacija u prometu gotovinom, je skup mjera uvedenih početkom siječnja 2013. godine. Osnovni cilj fiskalizacije je nadziranje prometa u gotovini. Po Zakonu o fiskalizaciji, prometom u gotovini smatra se plaćanje za isporučena dobra ili obavljene usluge. I to novčanicama i kovanicama, kreditnim i debitnim karticama ili drugim sličnim načinima plaćanja, osim izravnog plaćanja na račun. Pritom Porezna uprava preko internetske veze ima uvid u svaki izdani račun.

Time se suzbija utaja poreza što ima za posljedicu uravnoteženije financiranje javnih troškova. Ispostavljene račune može se provjeriti putem interneta i putem SMS servisa. Također, može ih se radi provjere dostaviti nadležnoj ispostavi Porezne uprave predajom ili dostavom u za to postavljene sandučiće u ispostavama.

Promjenama i izmjenama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom (Nar. nov., br. 115/16.) prestaje status malog obveznika fiskalizacije. Zbog toga su obveznici fiskalizacije u 2017. godini:

  • fizičke osobe obveznici poreza na dohodak po osnovi samostalne djelatnosti prema odredbama Zakona o porezu na dohodak (obveznici vođenja poslovnih knjiga i „paušalisti“) i
  • pravne i fizičke osoba koje se smatraju obveznicima poreza na dobit prema Zakonu o porezu na dobit za sve djelatnosti za koje je po odredbama posebnih propisa, obvezno izdavanje računa za isporuku dobra ili obavljene usluge.

S obzirom na to, novo je da su obveznici fiskalizacije (izdavanja fiskaliziranih računa) i samostalne djelatnosti,kao i obveznici poreza na dohodak, s paušalnim oporezivanjem poreza na dohodak.

Ipak, za iznajmljivače soba putnicima i turistima kao i organizatorima kampova kojima se tako ostvareni dohodak paušalno oporezuje, fiskalizacija nije obaveza s obzirom da ne obavljaju samostalnu djelatnost, po odredbama Zakona o porezu na dohodak, nego ostvaruju dohodak od imovine.

Nadalje, fizički i pravni subjekti koji su obveznici poreza na dobit te obavljaju djelatnosti za koje nije obvezno izdati račun ili djelatnosti koje su navedene u čl. 5. Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom (Nar. nov., br. 133/12. i 115/16.), kao što je npr. prodaja roba ili usluga putem prodajnih automata, također nisu obveznici fiskalizacije.

Posted on: 5. veljače 2017., by :

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrCroatian