Koje promjene vam donosi porezna reforma?

Porezna reforma

Početkom 2017. godine počet će se provoditi porezna reforma. To će donesti brojne promjene za poslovne subjekte, fizičke osobe i građane. Odlučili smo vam ukratko predstaviti one najvažnije.

Porez na dohodak

Novim Zakonom o porezu na dohodak, osnovni osobni odbitak povećava se na 3800 kuna. Na taj način odbitak će biti isti za sve porezne obveznike. Do sada je za zaposlene iznosio 2600 kuna.

Snizuju se stope poreza na dohodak s 25 i 40 posto na 24 i 36 posto, a mijenjaju se i porezne osnovice. Tako će se stopom od 24 posto oporezivati dohoci do 17.500 kuna, a iznad tog iznosa po stopi od 36 posto.

Porezna reforma donosi niže stope poreza na dobit

Porezna reforma donosi i izmjene Zakona o porezu na dobit. Stopa poreza od 20 posto snižava se na 18 posto. Isto tako, uvodi se i snižena stopa od 12 posto za poduzetnike s godišnjim prihodima nižim od tri milijuna kuna.

Poduzetnici koji imaju godišnji prihod do tri milijuna kuna imat će mogućnost izbora načina utvrđivanja osnovice poreza na dobit. Odnosno, moći će taj porez plaćati prema novčanom načelu. Ako je takav poduzetnik ujedno i obveznik PDV-a, ovaj način utvrđivanja moći će primijeniti samo ako i PDV obračunava prema naplaćenim naknadama.

Poduzetnicima će se uz ostalo priznavati i povećani porezno priznati rashodi troškova reprezentacije. Radit će se o visini troška od 50 posto (do sada je bilo 30 posto).

Promjene PDV-a

Izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) donosi snižene stope od 13 posto na struju, sjeme ili autosjedalice za djecu, ali i povećanje stope na 25 posto za ugostiteljske usluge.

Od 1. siječnja 2017. sniženom stopom PDV-a od 13 posto oporezivat će se i dječje autosjedalice, isporuka električne energije te odvoz komunalnog otpada. Također, različita poljoprivredna sredstva i materijali, te hrana za životinje, osim hrane za kućne ljubimce.

Snižena stopa od 13 posto više se neće primjenjivati na usluge u ugostiteljstvu i isporuku bijelog šećera. Od sada, oni će se oporezivati povišenom stopom od 25 posto.

Lokalni porezi

U skladu sa sniženjem stope poreza na promet nekretninama kojim je stopa tog poreza smanjena s 5 na 4 posto, novim Zakonom o lokalnim porezima je i stopa poreza na nasljedstva i darove snižena s 5 na 4 posto.

Poduzetnici, od iduće godine više neće plaćati porez na tvrtku ili naziv, koji je novim zakonom ukinut.

U okviru porezne reforme doneseni su i novi zakoni o Poreznoj upravi, o administrativnoj suradnji u području poreza, izmijenjeni zakoni o poreznom savjetništvu, o carinskoj službi, o financiranju lokalnih jedinica.

Posted on: 29. prosinca 2016., by :

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrCroatian