Odluka o propisanom Kontnom planu za poduzetnike

Jedinstveni okvirni kontni plan

U Nar.nov., br. 75 od dana 17.kolovoza 2016. donesena je Odluka za Jedinstveni okvirni kontni plan. Plan bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2017. Računovodstvo poduzetnika i sama obveza poduzetnika da poslovne knjige vode po načelu sustava dvojnog knjigovodstva propisana je Zakonom o računovodstvu. Zakonom o računovodstvu propisana je i primjena Jedinstvenog okvirnog kontnog plana.

Ipak, Vlada RH je na preporuku pojedinih poduzetnika i poslodavaca donijela izmjenu Zakona o računovodstvu. Time se poništava odredba o potrebi propisivanja kontnog plana. Međutim, kako je Sabor RH prestao s radom još tijekom srpnja, tako ni izmjene Zakona o računovodstvu nisu mogle biti donesene. To je dovelo do nejasne situacije čiji rasplet će se najvjerojatnije dogoditi nakon novih izbora i sastavljanja nove vlade i sabora.

Prijedlog RRIF-a

Na stranicama RRIF-a predložili su da se do raspleta ove situacije pričeka s obzirom na to da bi se novi Jedinstveni okvirni kontni plan trebao primjenjivati od početka 2017., što će ostaviti dovoljno vremena za prilagodbu.

Propisani Kontni plan trebao bi se primjenjivati od 1.1.2017. sukladno odredbama čl. 11. i 46. Zakona o računovodstvu (Nar. nov., br. 78/15 i 134/15-Uredba).

Novi prijedlog Jedinstvenog okvirnog kontnog plana možete pogledati na poveznici:

Prijedlog jedinstvenog okvirnog kontnog plana

Posted on: 28. kolovoza 2016., by :

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrCroatian