Neprofitno računovodstvo – uputa za sastavljanje polugodišnjih financijskih izvještaja

neprofitno racunovodstvo

Neprofitno računovodstvo – uputa za sastavljanje polugodišnjih financijskih izvještaja

S obzirom na buduću izradu i predaju polugodišnjih financijskih izvještaja vezano za neprofitno računovodstvo, Ministarstvo financija, Državna riznica objavilo je Uputu za izradu i predaju financijskog izvještaja za neprofitne organizacije za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2016.

Izvještaje vezane za neprofitno računovodstvo je trebalo završiti do 1. kolovoza. Međutim, vrlo brzo se približava i novi rok za predaju sljedećeg izvještaja u listopadu 2016.

Obveznici izrade i predaje polugodišnjeg financijskog izvještaja (financijski izvještaj za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja) su:

  1. Neprofitne organizacije obveznice vođenja dvojnog knjigovodstva uključujući i
  2. Neprofitne organizacije od čijeg je osnivanja prošlo manje od 3 godine
  3. Neprofitne organizacije koje udovoljavaju uvjetima za vođenje jednostavnog knjigovodstva, ali koje su se odlučile za vođenje dvojnog knjigovodstva

Sukladno odredbi članka 9. stavka 5. Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, neprofitna organizacija je obvezna prve tri godine od osnivanja voditi dvojno knjigovodstvo. To znači da su neprofitne organizacije osnovane tijekom 2014., 2015. i 2016. godine dužne voditi dvojno knjigovodstvo. Također, trebaju sastavljati i predavati financijske izvještaje za razdoblja tijekom godine, neovisno o visini prihoda i vrijednosti imovine.

Neprofitne organizacije osnovane prije 2014. godine također moraju predati financijski izvještaj za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2016. godine. No, ne i ako su donijele Odluku o vođenju jednostavnog knjigovodstva i primjeni novčanog računovodstvenog načela i o tome na Obrascu: RNO-P izvijestile Ministarstvo financija.

Saznajte više na: http://www.mfin.hr/adminmax/docs/Okruznica%20I-VI.%202016.PDF

 

Posted on: 7. kolovoza 2016., by :

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrCroatian